Tuesday, March 22, 2011

Gua layaknya dijalanan...

amaran keras!!!entri ni panjang so sape yang nak bace silakan yang tak nak bace lantok korang la~~



  salam~~terasa amat malas tok gua update belog...bukan ape gua amat bz mengasaimentkan diri.... membe2 gua lak soh gua update belog...hadui...demi membe gua menaip la gak untok mengupdate belog...hari ni ape yang gua nak cerita pasal budak2 dari jalanan...jalanan tak semestinya bermaksud dari lorong2 atau pape la... jalanan jugak leh gak dianggap dari environment yang biase2...maybe lu org yang bace eentri gua ni pown merasai bende yang sama....let the story begin~~

  life gua sememangnya dari sebuah kampong yang mengamalkan gaya hidup bebas.... sememangnya kalau gua nak ape gua leh dapat...dadah,arak,pompuan..... sume gua leh dapat... hidop gua tak same macam hidup sesetengah org...hidup yang sememangnya asalnya mmg kuat agama... ade org yang boleh membimbing dia... ada seorg ayah yang tegas terhadap anaknya... tapi gua tak... mase gua umur 4 tahun abah gua dah meninggal... gua hanya kenal mak gua... mak gua yang jadik ayah n ibu gua... kate org segarang garang ibu takkan sama ngan segarang garang ayah kan? Gua ade abg..sgt ramai... tp tak de sorang pown abg gua yang betol2 amek kisah pasal gua...maybe masing2 ade anak and tanggungjawab terhadap family diorg.... ade la sorang 2 yang slalu gak marah gua.... tp tu la...diorg ade family sendiri tok dibimbing... so gua tak kisah sgt pasal tu... 

  Dari kecik gua mmg suke memberontak.... igt lagi mase gua lom mumaiyis... mak gua cite gua penah kejo angsa padahal angsa tu lebih beso dari gua...hahaha...dari kecik gua suke melawan cakap mak gua... gua kalau boleh nak semua bende gua dapat....tak kisah la mak gua nak dapatkan bende tu cam ne...gua kate nak gua dapat!!... maybe sebab kawan2 jugak banyak mempengaruhi gua...pantang kawan ade bende baru gua nak gak...tu la mak...segarang2 mak ttp tak sampai hati tgk anak dia susah... maybe aku dapat ape yang aku nak...tp lambat la... walaupon gua org susah tp mak aku usaha untok cari duet tok penuhi permintaan gua... sememangnya gua anak yang tak pernah bersyukur....

  Meningkat remaja, ramai membe2 gua yang masok asrama penoh...tp gua tak dapat... gua punye result UPSR bukan la tak baik..baik je..gua antara top student gak mase gua kecik.. tp tak de rezeki kot... gua hanya ke sekolah biase yang dipenuhi rempit2 felda... gua dapat kelas RKA(rancangan Khas Agama)... tak de la berAGAMA sangt kelas tu.. just tambah satu subject je... bahasa arab... Dalam kelas tu ramai gak bohsia... so gua mula la belajo berstylo... rambot mule terangkat... pakai mule smart..kalau dulu g skola tujuan nak blajo skunk g skola tujuan nak mengorat gadis2....haha... gua mule la berkenalan ngan sorang dua membe2 nakal... so gua mule la memasuki dunia rempit... mule bercampur gaul... slalu kluar malam even gua tau mak gua sorang2 kat rumah... mase tu gua rempit gua moto arwah abah gua je... pas tu gua dapat moto kriss wane biru... so ape lagi tup tap tup tap gua buat moto tu.... tp syukurnya, gua kenal semua budak2 yang leh dapatkan gua barang cam dadah or arak...tp gua tak penah sentuh...gua just tgk budak2 ni amek high dan gua senyum....kalau bab melawan cikgu tu hanyalah satu bende biase beb!!haha...gua mmg jahat mase dulu... macam2 keje gua dah buat...dah rase dan dah tgk.....

  Pas tu gua mula jadik player...mulenye dari gua mendapat handphone... ramai pompuan yang gua kenal... ramai yang gua jumpe dan ramai jugak yang jadik awek gua... tapi tu la lagi satu yang pelik... gua tak penah beromen ngan mereka2 ni...just macam kapel then putus tuka awek len...bukan kapel sebab gua nak beromen bagai... gua macam,dihindari dari semua perkara2 dose2 sekeliling gua ni... gua bercampo je sume... kalau gua datang umah membe gua ade je yang tgh beromen bagai macam org gile meroyan... tp tu la bile membe gua tanye " u tak nak ke??sedap tau" gua just tak pe la..tak beminat~~hahaha... bukan sebab pompuan tu tak chantek... tp sebab ntah la... gua pown mase tu tak de jawapan dia...sampai la satu hari tu gua eksiden langgo bas... cume gua betol2 luck sebab bas tu cume elak skit je kalau tak elak mean gua mesti kat tayar bas... yang peliknye gua terpelanting ke tepi bukan ketengah.. so dari situ gua berenti dari bab2 perempitan ni..haha.. tp still lagi join2 gak tp tak seaktif dulu...

  then skali lagi gua mengecawakan mak gua...gua tak dapat tawaran masok universiti... sebab result gua mmg terok..sgt terok...gua cume layak nak sambung study form 6... so gua pown sambong la study blajo form 6... dari sini gua mule jumpe membe2 yang betol2 sekepale ngan gua... membe2 yang gua cakap leh susah senang...bergadoh ngan diorg... membahan pown ngan diorg.. yang paling kuat kene bahan of kos la BEAR the STOBERI(kalau lu bace entri gua ni sori beb!!)... gua grab peluang ni...memula gua dapat kelas 2nd(syariah) gua drop ke kelas 3rd(seni)..... gua drop sebab tak gune  gua memperjuangkan seswatu bende baik tapi hakikatnya gua sendiri yang tak baik... bek gua masok kelas yang sememangnya penoh ngan budak2 bermasalah....Membe2 gua ni tak de la baik sgt... ade yang kuat noya(berbual lebih habuk tadak), ade yang kuat kencing membe sendiri, ade yang macam budak2, ade yang bajet cool tapi ntah pape, ade yang kaki pompuan...macam2 la... tp diorg still membe gua mase gua susah senang...

  Akhirnye ade gak bende yang gua rase gua buat betol... dgn masok kelas yang kata org kelas tercorot.... dari situ gua dikenali sebagai university student.... gua dapat melanjutkan pelajaran ke universiti... at least ada gak la peluang nak wat mak gua bangge ngan gua...lebih2 lagi hidup lu org dikelilingi ngan abg2 n kakak2 yang sememangnya dah berjaya...dah ade kerja yang baik...gua je yang tertinggal yang terkapai2 tak de sape tolong kecuali ALLAH dan mak gua...sesungguhnya hidup gua yang telah mematangkan diri gua... dari gua kosong kepada gua sendiri tak sedar yang kosong itulah sebenarnya permata pengalaman hidup... sesungguhnya gua telah mendapat ijazah dari jalanan...
  Seawal hidup gua, gua dah dijamu dgn kesedapan dunia...maksiat depan mata gua...duit yang boleh gua grab depan mata dgn just wat job... Gua dijamu sampai gua sendiri nak muntah dgn bende2 ni sume... gua ade pengalaman jahil...gua tak macam saidina ali bin abi talib..yang menerima islam seawal usianya.. gua seperti Umar al khattab yang dijamu dgn selera dunia terlebih dahulu sebelom menemui tuhannya....  Gua bersyukur sgt sebab gua diberi peluang kedua untuk kembali hidup dimuka bumi ni... gua yang dulu dah mati yang tinggal hanya gua... mungkin cara gua berbeza ngan mereka mereka yang alim... tapi tujuan gua same ngan mereka.. biarla mereka teros menggangap gua seorg yang berdosa dan hina hakikatnya gua tahu siapa gua... kawan2 yang still support gua, kawan2 yang pandai jaga hati gua, kawan2 yang tak pernah rasa hormat terhadap perasaan kawannya sendiri,kawan2 yang tikam belakang gua, kawan2 yang pentingkan diri sendiri, kawan2 yang menggap gua ntah pape... sume gua dah kenal dan ade di sekeliling gua... biar la sakit hati gua tak melibatkan kawan2 gua... buruk mane baik mana takkan gua nak buang kawan gua... dah mmg diorg cam tu... gua accept je la... ni sume platform gua untuk mendapat lebih pengalaman hidup yang belom gua terokai..

  Sebab tu gua cakap, gua layakknya di jalanan...dari pengalaman,bersalaman dan berkenalan... cara gua tak sama macam cara lu... tapi punyai tujuan yang sama... gua lebih kenal masyarakat dari org2 yang mendapat pendidikan agama sempurna kenal mereka ni... gua tau ape yang diorg tak tau... sesungguhnya dunia kita tak lama brother2 n sista2~~ maybe another 20 years, maybe early than that maybe more than that... i dont know.. dalam dunia ni its just u and ur life..its all aout how to make ur life better and much stronger than before... maybe, lu cakap hidup lu sempurna, hakikatnya lu lom di uji dgn kesempurnaan lu... lu belom cukup kuat untuk harungi dunia ni.. balik kepada asal...kepada niat kita... hati kita adalah raja manakala akal adalah pentafsir... tak de keje yang lu buat tak mule dgn niat.... hati la yang paling dekat dgn tuhan... selalu la berdoa,sebab kunci menemui tuhannya adalah doa.... Allah is everything,sakit itu penghaapus dosa manakala ujian iitu pematang diri... cara gua dan cara lu tak sama tp kita kongsi satu destinasi....salam~~

p/s : maap keyboard gua kerosakan hurup B...so mintak maap banyak2 kalau ade B tertinggal~~~

9 comments:

  1. ni kisah hidup lu ke orang len??

    ReplyDelete
  2. moga2 semua mendpt hidayah darinya~ =)

    ReplyDelete
  3. salam,entri ko terbaik bro.. tak menyesal aku baca...

    ReplyDelete
  4. always learn from mistakes..Peringatan utk diri sndiri jgk..huhu

    ReplyDelete
  5. bukan semua orang dapat yang baik aje dalam hidup nie..

    Ape2 pun kite kne beljar dari ape yang terlah terjadi :)

    betul tak?

    ReplyDelete
  6. bestnya.. ^^

    untungla sebab dijauhkan daripda benda2 tak elok walaupun kita begitu hampir dengannya...
    akupun selalu nak jadi jahat*perasaan remaja* tapi Allah sayang, dia tak bagi aku dekat dngn benda2 yg terlarang...
    skang dah matang, boleh bezakan yg mana satu baik dan tak baik ye dak? hehhehehe

    ReplyDelete
  7. saja-saja menulis 'budak seni'di google akhirnya menemukan sy dgan blog ini... dan saya juga budak seni..

    really like dis story... anda ada segalanya di sekeliling anda.. belajar menghargai mana yang patut dan menghindari mana yang tidak perlu..

    all the best for you.. semoga rahmat Allah sentiasa bersama kamu.. insyaAllah.. ^^

    ReplyDelete
  8. suka.. kalau gagal ebrbuat baik, cuba lagi.. cuba lagi.. dan cuba lagi.. yang pnting tak jemu cuba jadi baik.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...